Jdi na obsah Jdi na menu
 


Setkání seniorů župy Velehradské

26. 10. 2010

Setkání seniorů župy Velehradské

  

Setkání seniorů v župě Velehradské se stává již tradicí. Letos se uskutečnilo v pátek 15.10.2010 v 15 hod v uherskohradišťské Orlovně. I když účast byla menší, než při prvním setkání a na posezení stačila zasedací  místnost  místo velkého sálu Orlovny, dobré pohodě to neubralo.

 

Celou akci  zahájila nově jmenovaná předsedkyně kulturní rady, ses. Miluše Bezděková a překvapila i svým vystoupením – přednesem básní „Panně Marii Bolestné“, „ Modlitba o sílu „ a zpěvem písně  Madona, k níž se přidali všichni přítomní. Další kulturní vložku nám předvedla malá, tříletá dívenka Eliška Petrželová, která zazpívala několik písniček.

 

Následoval projev br. Starosty župy ing.  Ant. Zeliny.  Nejdříve přivítal přítomné, zvláště nejpočetnější skupinu ze St. Města, která se každoročně aktivně zúčastňuje. Ve svém projevu v kostce informoval o činnosti župy, o jejich význačných akcích, jako  např. oslava 100 let Orla na Modré, každoroční župní plesy, recitační soutěže Zlatá réva, duchovní cvičení, poutě  a řada dalších akcí. Vzpomněl i problémy Orla - někdy malý zájem Orlů o uskutečňované akce, nedostatek cvičitelů, přijímání nevěřících členů (Orel založen pro katolickou mládež), vytrácení toho duchovního z Orla  - pokračováním tohoto trendu  zmizí rozdíl mezi ORLEM a a ostatními sportovními organizacemi. Dále problémy v ústředním vedení Orla, nutnost uskutečnění programové konference atd.  Ukončil tím, že naším úkolem je pokračovat  v dobré poctivé práci pro Orla.

 

Ing. Zelina  vyzval přítomného, zasloužilého člena  a bývalého vynikajícího  atleta Orla, br. J. Tyllicha z jednoty St. Města, aby něco pověděl o své  atletické  kariéře – ten tak učinil a připomněl, že bohužel trvala jen 3 roky, kdy v r. 1948 byla činnost Orla komunisty ukončena.

 

Živá diskuse pokračovala, mluvilo se o nejzávažnějším problému – nesprávném směru ústředního vedení Orla, o ne vždy dobré spolupráci Orla s duchovními, o lepší podpoře Orla
ze strany církve i státu na Slovensku ……

 

Z vážných témat hovorů nás vyvedla harmonika br. Pavky ze Vnorov, který  říznými akordy orelského pochodu „Vzhůru Orle slovanský“ rozezpíval  a rozjasnil tváře všech přítomných.

 

Slovácké písničky zněly dále – k dobré náladě přispěly napečené zákusky a koláčky i trochu vínka z jednot. Dobře se besedovalo, nikdo moc nespěchal ale závěrečnou písní „S Pánem Bohem idem od vás“  se toto krásné odpoledne ukončilo. Škoda jen, že ne všechny jednoty přistoupily k této akci odpovědně a nepřivezly, nebo nepozvaly své starší členy na  tuto akci.

 

Zúčastnily se pouze jednoty St. Město, Kunovice, Vizovice, Vnorovy, O.N.Ves, Domanín, Mor. Písek – z 20 jednot je to opravdu málo.

 

 

 

Uh. Hradiště  15.10.2010                                                                    Emilie Zemánková

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář