Jdi na obsah Jdi na menu
 


Orelský ples ve Vnorovech 2013

ORELSKÝ PLES VE VNOROVECH

 

Ústředí Orla ČR a župa Velehradská uspořádaly dne 5.ledna 2013 orelský ples -

vše v režii jednoty Vnorovy. Že to byla režie skvělá, se ukázalo již dlouho před začátkem, kdy ještě poloprázdnému sálu vyhrávala místní výborná dechová hudba „ Vnorovjané“ . Uvítání hostů slivovicí bývá na lidových plesech na Slovácku milou samozřejmou zvyklostí. Ve Vnorovech to bylo zvláště milé od br. Františka Pavky, místostarosty místní jednoty Orla, kterému na tomto plese bylo předáno ústřední vyznamenání - bronzová medaile za dlouholetou neutuchající obětavou práci pro Orla - z rukou starosty Orla ČR br. Ing. Stanislava Juránka a 1. místostarostky Orla ČR Ing. Miluše Mackové.

Oficielní zahájení plesu provedl starosta jednoty Orla a starosta obce Vnorovy br. Ing. Antonín Gazárek. Po něm přivítali všechny přítomné svými krátkými projevy starosta Orla ČR br. Ing. Stanislav Juránek a starosta župy Velehradské br. Josef Častulík – který se též představil jako nový starosta župy, přebírající vedení župy po přítomném br. Ing. Antonínu Zelinovi místostarostovi Orla ČR. Svou návštěvou poctila ples též generální sekretářka Orla ČR Ing. Marie Jurečková s manželem, ze vzdálené české župy Svatováclavské její starosta a místostarosta Orla ČR Ing. Stanislav Vejvar, místní duchovní správce P. MGr Josef Jelínek, významný sponzor br. Vlastimil Vahala a další.

Z účasti jednot vynikla jednota Kunovice, která přivezla plný autobus svých členů i s krojovanými tanečníky Moravské besedy.

Řízný orelský pochod „Vzhůru Orle slovanský“ v podání dechovky a za zpěvu celého sálu ve stoje , přivádí na parket krojovanou orelskou mládež. A už se rozvířila barevná krása , kterou předváděli tanečníci ze Vnorov, Šardic a Kunovic při krásném starodávném národním tanci „Moravská beseda“.

Celý večer probíhal v přátelské veselé náladě . Dechová hudba se střídala s cimbálovou muzikou Růža, která přilákala ke zpěvu a lidovým tancům jak krojované, tak mladé i starší účastníky plesu. Bohatá tombola vyvolala úsměv na tváři mnohým výhercům. Hlavní cenu – LCD televizor – věnoval pan Pražák, poděkování patří také všem dalším sponzorům a dárcům do tomboly. I hodinu po půlnoci byla zábava ještě v plném proudu - kdo se účastnil, nelitoval . Škoda, že se neúčastnili členové z některých blízkých jednot – snad příště.

 

E. Zemánková

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář